Konferens med KEBBICAR och... Markoolio?!

Ett lustfyllt dygn när Kebbe som har KEBBICAR bjöd på konferenskryssning till Åbo av alla ställen.
KEBBICAR är en litet alternativ turnéfordonsuthyrare som erbjuder lösningar under de priser man är van vid att betala.
Hämtning och lämning i Sthlm. Jag har haft äran att hjälpa till med just det och Kebbe tackade med en resa.
Väl ombord fick vi reda på att Markoolio med band skulle spela, idel vänner mötte man och efter showen, som var mycket spontan och rolig, blev det skål...
Dagen efter hittade jag Keybordisten Hansa Berg i färd med att packa sin MOTIF XS6, måste bara ta en bild...
Bil att hyra av KEBBICAR i Van- storlek finns på 0739862136.
Hyvä!

En kväll med vänner... nya som gamla...

Så trevligt det var, Yamaha bjöd på helkväll på Hotel Anglasie, Sthlm. Massa känt folk och väldigt gott vin...
Stefan Gunnarsson, mitten, mest känd från Så ska det låta, visade lite nya instrument från Yamaha och kanske mest sitt genuina intresse för musik... Show off på hög nivå, sång, keyboards, gitarrer, bas och trummor!
Har inte lust att skriva alla siffror, bokstäver på Yamahas produkter just nu... men ska nämna än en gång att trumorna i bakgrunden är ett Stage Custom, väldigt mycket trummor för pengarna, bara byta skinn, som man alltid bör göra med ett nytt kit, sen är det bara att köra! 11'000 bagis.
Kvällens höjdpunkt var ett piano som Stefan demonstrerade. Jonas Gröning, kapellmästare och keyboardist, på bilden till höger, kör oftast just på ett sådant keyboard. Yamaha  S90 SX som enligt mina något döva men annars väldigt kritiska öron är det bästa jag har hört. Kolla in det!
Tack och god natt, Lars, Andreas och Yamaha!
Adam

På svampplock i Uppsala med drottning...

Hade inga förväntningar alls när jag landade på Konserthuset i Uppsala med Smulan Härenstam från Blixten & Co...  Champions of Rock med Peter Johansson. Peter och jag har arbetat i hop några gånger när han gästat hos Sing A Long och Musikmaskinen, en mycket begåvad, musikalisk och positiv man. Men vad är det här, en brinnande akustisk gitarr modell billig på loggan..?!
Hade, tack och lov, hört att det inte hade varit så bra på Cirkus några dagar tidigare...
Det som mötte oss var ett taggat band, en energi full Peter, gästartister som gav allt, ett stort knippe Queenlåtar och en fantastisk och entusiastisk publik. Med facit i hand och mina tidigare referenser från vänner måste det ha hänt en hel del på gigen mellan Sthlm och Uppsala! Ståhår på flera nummer och många skratt... Jättebra och underhållande. Det som slog mig mest var att den låtskatt som Queen producerade under sin tid som band, de vida kasten mellan stilar och arrangemang, verkligen är fantastisk...
Tillbaka till showen!
Det var vad det var... ett fett covergig med naturtroget band... troligtvis precis som en del av musikerna i Queen låter själva idag... Nu kommer jag få hotbrev!
Kul var att Tony Bourke spelade trummor, en gammal erkänd teater/ sessiontrummis från London som verkligen har skinn på näsan. Jag har förstått att Tony ofta använder ett Yamaha 9000 recording, så jag blev mycket förvånad när inte ett sådant var med på turnén. Roger Taylor, trummisen i Queen hade tex ett 9000 recording på Live Magic Tour 1986.
Skärpning! Ha ha...
Bäst och sämst under kvällen var samma låt, Killer Queen! Nina Söderquist sjöng låten jag älskar men så plötsligt, alldeles för nära början, slutade den... abrupt!
Så då gör jag det också...
eyboard

Kan jag hjälpa till på något sätt... Mr Weckl..?!


Stockholm hade storbesök av Mike Stern i går och med det trillade det ju in massa andra fantastiska musiker... Randy Brecker, Dave Weckl, Chris Minh Doky.

Yamaha kom med frågan redan för några veckor sedan: - David Weckl kommer till Sverige i Oktober , kan inte han kan få låna ditt PHX set, ( finns inte så många på vår breddgrad)? Sagt och gjort, alla hjälpte till, MMS Micke och Micke Nogeira fixade ihop allt, Urban ordnade med skinn från REMO.
Roligt att höra dom, trummorna, för första gången från åskådarplats... fantastiskt bra!
Bandet var på topphumör och även om Dave inte är min idealtrummis fick man en släng av hanns otroliga teknik, hans perfektion och hans glansiga träningströja?! Det som slog mig dock, var att det inte såg ut som om han hade så roligt och kanske skulle han mest av allt behövt en solsemester...
Some skunk funk!
Adam

Ps. Tack för skinnen Ubbe! Ds.

Leopard är inne igen... så jag kom på att jag måste...

Modell: Vincent Kårsnäs

... berätta att jag fick ett hårt paket av Lars på Yamaha för några veckor sedan... Vi hade snackat om det inte var på tiden att jag bytte ut mina dw 9000 pedaler nu, dom jag panikslaget hållit mig kvar vid sedan jag Yamaha och jag börjat samarbeta.
Sagt och gjort, jag åkte till Göteborg, Bananstaden, för att prova lite nya saker. Den modellen jag tveksamt valde var FP9500C, en kedje/ nylonband variant på FP9500D, den direktdrivna. Efter min test drive på Yamahas kontor hade jag lätt känning i både smalbenet och vaden, ovana, träningsverk, kändes inte bra men jag bestämde mig för att ge den en chans, pedalen. Så här idag, efter att ha spelat pedalen på Singing Bee t.ex. under 2 veckor så är det min ABSOLUTA favorit pedal, stabil, kraftfull, dynamisk och så snygg igen!
Plus, är den fina väskan, katter gillar att ligga i, bredvid, på och annars är den också praktisk för själva pedaltransporten.
MEN det roligaste med just det här bytet av pedal är att jag bestämt mig för att i fortsättningen BARA ha dubbelpedal, inte för att jag KAN spela dubbelpedal utan för att om jag har en med mig så finns möjligheten att jag kommer åt den och då öppnar ju sig många roliga och intressanta "felspel"...
Om jag skulle byta tillbaka till min gamla pedal... det vete katten..?
Adam

Josefin Glenmark... lite annolunda, mycket bättre!

Idag hade vi genrep med Josefin Glenmark... lite annorlunda, mycket bättre!
Jag hämtar upp Jimmy Wahlsteen vid lunchtid, vi tar vi bilen till Jossan där vi i hennes vardagsrum repar in 5 nya låtar från hennes nya album. Releasdatum ännu okänt.
Medan Jimmy och jag lyssnar låtarna fixar Jossan pytt i panna till lunch... ovanligt bra idé att repa och äta samtidigt... men lite annorlunda!
Vi spelar igenom materialet en gång, sen ut i bilen, samåker till Åkersbergas mediagymnasium, John Bauer, in i matsalen, upp med grejerna, soundcheck på 5 minuter, publiken kommer, jag får kaffe, vi spelar, jag dricker lite kaffe till... publiken går men kvar är några eldsjälar av eleverna och lärarna. Vi sitter och småpratar om musikbranschen, instrument mm.. Känns så bra att få kontakt med publiken på det här sättet... men lite annorlunda!
Vi packar ihop, åker hem... jag har haft en fantastisk eftermiddag med goda vänner, spelandes ett MYCKET bra popmaterial med fantastiska musiker, till det, entusiastisk publik, gott kaffe... mycket bättre!
I morgon ska jag hjälpa Josefin att välja ut en provgitarr inför hennes promoturné. Vi ska titta på en Yamaha akustisk gitarr jag har fått rekommenderad ur deras APX serie. En gitarr med smalare hals, lite mindre kropp, och riktigt bra inbyggda mikrofoner som gör den perfekt för livebruk, tillfällen när man behöver ett instrument som inte är så rundgångskänsligt... Jag återkommer med vad vi hittade!
Tack Jossan, Jimmy och John Bauer!
Adam
Entusiaster!

Förnedring Vs. Succé...

Det som slår mig gång på gång är hur man som musiker eller bildkonstnär, författare eller skådespelare förväntas vara så djävla glad över att man har det arbetet men har... det måste vara fantastiskt att tjäna pengar på sin hobby, bla bla bla... man tänker kanske inte på det negativa eller man ser inte, vill inte se myntets baksida.
Jag som spelar musik tänder en fackla av hopp varje gång jag får ett nytt uppdrag, ska leverera allt, när som helst, hur som helst under vilka omständigheter som helst. Den här gången kommer det kännas bra...
En rolig historia jag förknippar med just det här är ifrån i somras...
Vi hade gjort en del gig med Daniel Lindströn runt Nationaldagen... Volvo Ocean Race, Kungsträdgården och nu fick vi på en nåder, det förstod vi, starta för Anastacia i Annexet, Globen, ( Hockeybollen).
Reglerna var enkla som solklara... En viss tid med dina instrument vid Golden gate, (den heter så, stora last och spelaringången).
Väl där blir vi visade till omklädningsrum, catering och sen scenen...
Allt var försenat, så klart! Jag passade på att förbereda mitt trumset vid sidan om för att påroddandet skulle ta så kort tid som möjligt...
En del av oss hade redan svansen mellan benen då vi hade blivit motade från cateringen som icke tillhörande personal. Andra av oss fick lov att lämna Anexet för att det störde om vi satt där, produktionen var inte färdig, Anastacias 2 gig på turnén och det lät fördjävlig!!!
Ingen mat, inget i logen, ingen soundcheck... nu kommer kruxet... väl på scenen har vi 6 kanaler att använda, 6 kanaler när man har, trumset, bas, gitarr, keyboard och 2 sång.
Vi har rådslag, fördelar kanalerna och när jag vänder mig till den Brittiske ljudteknikern med orden: - are you serious, but we really need one more a mike for the basedrum! Vände han sig om till sitt crew och säger med ett flin på läpparna, halvhögt: - who the fuck is this guy. Han lämnar scenen och försvinner. Vi kör ändå, utan mickar, känns fjantigt men vi gör det... plötsligt kommer det en scentjej med mikrofoner, kablar... hon fixar det och vi hinner spela/ soundchecka någon låt...
Nu gäller det att skaka av sig den förnedrade känslan, hungern och ladda till giget, vi spelar våra 5 låter, med rejält svagt ljud och scenljuset så gott som släckt för att inte konkurrera med Ana, som jag kallar henne vid det här laget...
Idag kan man säga, vi öppnade för Anastacia men det var ingen som varken hörde det eller såg det och bandet blev behandlade som skit.. HELA dagen!
Var det någon som var där? Skulle vara roligt att höra om hur det uppfattades från publikplats...
Det kommer mera!
Adam

Singing Bee Celeb, TV3 kl 20.00, i kväll är man nervös...

foto: D. Nyström
Jouni Happala, Stefan Nyqvist, Nick Malmeström, Andy Pfeiler, Jossefin Glennmark, Jocke Holgersson.
Jag och David Nyström. (Vi har med Mikko Paavola på gitarr vikariat i 2 program och Stefan Brunzell är med på pappersarbete).

Jaha ja! Singing Bee premiär igen, för fjärde gången, känns inte tryggare för det...
Inspelningarna har gått ifrån första säsongens totala vansinne, för mycket låtar på för kort tid. Det var faktiskt fysiskt omöjligt att hinna ens repa in låtarna och programidén fick lov att styras om... medlemmar i bandet grät av press och jag vaknade några dagar efter avslutad inspelning med mantrat... aldrig mer, aldrig mer... aldrig...
Till i dag, då inspelningen är ett väloljat maskineri, där man faktiskt aldrig känner sig pressad, alla vet exakt vad dom ska göra och inte... tex spela fel, visste ni att om vi spelade fel, under säsong 1- 3, fick vi lov att saka den låten iom att det var tävling och alla skulle få samma chans... man var livrädd! Då man kan ha upp till 60 musikstarter per program, 2 program per dag, vill man inte spela eller rättare sagt men orkar inte, en låt till!
Nu är det kändisar som tävlar, det känns som om alla känner varandra, det är spontanare, pengarna går till välgörenhet och bandet är bättre än någonsin!
Inte tryggare för det... Hur ska det tas emot, spelar vi bra nog, är ljudet och bilderna bättre, ser man fin ut, funkade kläderna... frågorna staplas i skalle och egentligen skulle man bara släppa sargen och konstatera...
Fan vilket fantastiskt arbete jag har... men det är just det som är det svåra.
Vi ses i rutan!
Adam

De lyckliga Kompisarna...

Ja då menar jag inte Jouni och jag, vilket vi i och för sig är, utan punkbandet De Lyckliga Kompisarna som hade Ep release i kväll på Debaser. Bandet har inte släppt något nytt sedan 1996. Det var fan på tiden!
Jouni Happala, som ni kan se på Singing Bee spelandes percussion, spelar trummor.  Fort, tekniskt och roligt! Han har även turnerat med Moneybrother i år.
Glöm inte att det var DLK som gjorde låten Hockeyfrilla...
Jouni spelade, döm om min förvåning, ett sprillans nytt Yamaha Stage Custom, svart med REMOS svarta pinstripe... torrt, fint med mycket attack!
Grymt gig!
Adam

Gentlemen... i fina rum!

När jag inte jobbar försöker jag alltid lyssna på så mycket livemusik som möjligt, dels för att jag får inspiration och dels för att det är så roligt att träffa massa likasinnade och skapa nya kontakter.
Igår var det release för mina vänner, Micke Grahns, Fredrik Vilstrands och Stefan Nyqvists, (min sångare i Singing Bee), nya projekt GENTLEMEN. Deras album, Awaken me, börjar säljas den 14 oktober. Köp!
Bra ljud och ett 9 manna stort stråk gjorde kvällen på Café Opera till ett extra trevligt event.
Grattis till er och ert fina framträdande! Kul var också att André Ferarri spelade trummor och det var MYCKET smakfullt...
foto:Lena Neogard Thomander
Jag, lite vin och min fina vän och kolega Lena Neogard Thomander, trummis i bl.a. På spåret,
Som jag för övrigt har hört spela på ett mycket bra Yamahakit för några månader sedan...
Al Fosters Hipgig Sr., kolla in det, fetare än vad man tror... och lätt roddat!
Vi hörs snart!
Adam

Sing A Long... i retroperspektiv!

Ett utav de roligaste jobb jag har fått äran att göra är de 4 säsongerna av Sing A Long.
Det har verkligen varit en erfarenhet att slänga sig ut i okända låtar, i galet "påtända" tempon med tonarter som fått bandet att leta i "krabbgång" på halsar och keyboards. Men vad roligt!
I huvudet på mig ställdes konstant frågorna: - Ska jag försöka sänka tempot, när ska jag hänga på, när och hur ska man sluta den här lilla improvisationen?
Hade det inte varit för vårt interna miksystem hade man varit ute och cyklat mer än vad man gjorde. Ni skulle hört hur snacket gick: - fan tror det är... prästens lilla kråka... nej, ta mig till havet... Cm?... nej F! refräng nu!! Total hysteri!
Jimmy Wahlsteen var kapellmästare, Jocke Ottebjörk, bas och på keyboard spelade antingen Stefan Brunzell eller Martin Persson, båda med laserskarpa gehör och låtrepertoarer som imponerar!
Jag använde 3 olika trumset under de 4 säsongerna, det som fungerade bäst var det vita PHXet jag hade till låns från Yamaha innan "mitt" eget kom. Det vita kan du höra på Singing Bee-säsong 2 och 3. Det fanns några problem, man hade byggt ett plexi runt trumpodiet vilket gjorde att jag totalt tappade kontakt med omvärlden och det allra värsta var att det var förödande för akustiken. Det blev mycket bättre när Brolla, ljudteknikern, kom på att vi kunde ta bort 1/3 av glaset utan att det läckte in för mycket "trumskrammel" i de tävlandes myggor. Vi blev trots det aldrig riktigt nöjda med slutresultatet, tyvärr...
Ett intressant möte var en virvel jag fick skickad till mig för test. Vintage Custom 14"x 6"!

VSD1460 untitled
Den var INTE snygg men den lät väldigt bra, varm, dynamisk och den kändes mjuk att spela på. Resultatet, just på Sing A Long, där jag slår ganska hårt, var att jag spelade den tills den "bottnade", den började nästan få distortion, vilket jag aldrig har varit med om förut, den mötte sin totala maxvolym väldigt tidigt. Kul och funkigt!
Hade jag spelat mycket jazz eller var virvelsamlare hade jag velat behålla den.
Synd att programmet lades ned men... tack för den tiden! / Adam
Washi settet med Vintage Custom-virveln...

The Monocle, Emilia de Poret, London...

Sommarens kanske mest otippade gig var med Emilia de Poret i London.
Ditbjuden av Tyler Brylé, mediagurun som bl.a. startat tidningen WallPaper, fick jag jobbet att följa med och spela live i tidningen The Monocle´s sommarradioprogram, The Summer Session.
Vilket dygn! Glädje när vi reste, Jimmy Wahlsteen gitarr och Jonas Öjevall keys.
Hade ett 9000 recording på ridern, det som var där var i toppklass. Roligt att trummor som såg dagens ljus i mitten av 80 talet kan kännas så moderna. Matt Snowball, (Matte Snöboll), levererade grejerna.
Om jag hade fått önska hade jag valt grundare hängpukor i stället för powertrummorna jag fick.
Pinstripe på tomsen, alltid coolt i studio. Torrt om man vill, slipper dämpa så hårt.
13" Weckl virveln igen, så klart, den reser mycket med mig nu...
Om ni får möjlighet att besöka The Hospital Club i London, gör det! Studios för TV och radio, nattclub, 3 rest, caféer louncher, konstutställningar, kontor... You name it!
Har hört det snackas om en live cd med alla artisterna som medverkade under sommaren.
Hoppas!!! Till dess kan ni höra de 5 låtarna vi spelade live på The Monocle´s hemsidan.
Bye bye! Adam

Magnus Carlsson Summer 2009, Underbart är kort...

Skriver om lite äldre händelser för att komma ifatt liksom...
Var kapellmästare för Magnus Carlsson i somras. Lyckades få till ett fantastiskt band trots de få gigen vi hade.
Per Björling bas, Patrik Andrén keys, Stefan Ohlson git, Josefin Glennmark kör, Sofia Berntsson dans och kör och Maja Johansson dans och kör... Tack alla för ett fantastiskt jobb!
Det var första gången jag använde mitt PHX kit på turné, den här gången standard uppsättning, 22" 10" 12" 16", Weckl virveln och en NSD1260MBGW Musashi 12" aux virvel, perfekt om du vill ha en riktigt högt stämd virvel för trummaskin stil tr-808 sound. En ny grej var också att jag hade ett Hex Rack som skulle göra det lättare att rigga och flytta på settet på festivalscenerna... var orolig att det inte skulle hjälpa utan mer strula till den något korta riggtiden. Jag hade fel, oroade mig i onödan... Allt stämde perfekt och det kändes stabilt och tryggt.
När vi kom till Kalmar lånade jag ut trummorna till Ajax, trummisen i Rongedal. Härligt att höra dom från publikplats, så tungt och dynamiskt! Kul också att få ett så fint utlåtande av Ajax, han verkade gilla settet...
Tjo/ Adam
Publiken i Ludvika! Tack för en fin kväll!

Måste bara berätta... Volvo Ocean Race!

Jag måste bara berätta om ett roligt men MYCKET vått gig i somras... på alla fronter... nästan!
Jag skulle giga med Daniel Lindström, invigningen av Volvo Ocean Race.
Ösregn! Trummorna fick jag låna av Thorleif Robertsson, De Sotos, en mycket bra trummis och begåvad fotograf som jag har att tacka för mycket! Hans set är ett Maple Custom Absolute Nouveau om jag inte missminer mig helt! Det slår mig att varenda gång jag sätter mig vid ett Yamaha kit känns det så välbyggt så också den här gången... samma jämna kvalitet...
Vi gigade 45 minute i regn som piskade in på scenen, jag skakade av kyla och hackade tänder, att den lilla publiken stod ut över huvud taget är en gåta. Jag hade tur som satt längst in under taket men när jag reste mig upp efter spelningen och skulle ta min låtlista och noter, följde bara hälften med, luftfuktigheten var så hög att de hade förvandlats till pappersmos, jag kunde krama ur ca en 1/2 dl vatten...
Båtarna var där, vattnet, regnet... där slutade det våta på plats men väl hemma fick jag lov att värma mig med ett riktigt bra vin: Allegrini Valpolicella Superiore 2006. Gå och köp! Gört!
/ Adam

Oj oj oj!


Spelade i Boden och Kalix i helgen som var med Kee Marcello. Mycket lärorikt och roligt...
15 år sedan man spelade hårdare rock. Kul också att få lägga några äldre Europelåtar under sina händer.
Blev dock livrädd när jag äntrade scenen, hade skickat upp en rider där jag önskade Yamahatrummor på plats.
Lite exklusivare serie än vad som mötte mig. Med empati för backlinefirman köpte jag läget utan att sura så klart.
Där sitter jag med Yamaha’s  Stage Custom, modell äldre, nya skin, en trumnyckel och storlekarna 20" kick, 10", 12", 14" rack toms... that´s it! Ska spela TUNG rock! Började skruva och ganska snabbt hittade jag rätt visade det sig.
Döm om min förvåning när jag 2 dagar senare i ett samtal med en lokal musiker: (tänk norrländska) - Jag är på varenda konsert här på hotellet i Kalix, jag har ALDRIG hört så bra trumsound någonsin...
Tack säger jag! Mycket sitter ju så klart i tonen, anslaget men att ett skolset från Yamaha, (10 000 kr?) kan fungera SÅ bra i en proffs situation, det visste jag inte...
Man kan alltså inte skylla på grejerna..?! Mvh Adam

Här kan ni läsa mer om mina PHX...

Hittade så fint på Yamahas hemsida!
Mvh Adam

En fullkomligt galen bild på en galet trött...

Så här tillgjord kan man bara se ut på en bild tagen under inspelningen av Singing Bee!!!
Jag kanske är väldigt lycklig också?!
Trummorna är Yamahas PHX, jag är en utav de få som fått äran att tillgå detta fantastiskt trumset.
Galet stort är det också: 18" kick, 22" kick, 8"!!!, 10", 12" rack toms, 14" och 16" floor toms, allt hängt på ett Hex rack system. Virveltrummorna jag använder under inspelningen är mina favoriter, Dave Weckl signature snare 13" och en 15" JR Robinson.
Jag ska återkomma med hur det låter och varför jag är så otroligt nöjd med soundet.
Tjo! Adam

Emilia de Poret, TV 4 Morgon...

Här har jag plockat ihop ett kit till Emilia de Porets TV 4 morgon gig.
Använder Yamaha Washi, 22" Bastrumma och 16" golvpuka, En Subkick som enda mikrofon på kicken.
Virveltrumman är en Dave Weckl MSD-13ADW 13” x 5.5” maple shell. Härlig virveltrumma som man kan stämma tokhögt eller hur lågt som helst utan att den tappar ton. De dubbla sejarna gör att man kan ändra klangfärg och attack i trumman, ena sekunden lång och med mycket "buzz", den andra, kort och med mycket "krack". Du kan också använda både och... intressant!
Som toppen på moset använder jag en DTXtreme III modul med en till två pads för att få tillgång till lite synthigare sounds, handklapp och så.

Packar upp mitt nya Washi kit...

En roligt fotografering jag gjorde för Yamaha!
Fick äran att tillhandahålla ett 40 Anniversary Washi Drum Set
"The Yamaha 40th anniversary limited edition Drum Set is decorated with battle scenes from the famous Genpei War in Japan’s history". Ett mycket speciellt kit, 9000 recording men med träsargar och kanske världens coolaste lack, målat på rispapper!
Jag använder det här settet när jag spelar rock och med Emilia de Poret, mest för designen, men har även haft det under inspelningen av Musikmaskinen TV5, 2008.
Jag har gärna REMO pinstripe på de här pukorna, varmt men med enorm attack!
Jag upplever 10" och 12" pukorna lite för djupa för min smak och så är det lite svårt att få plats med dom, mycket pga träsargarna som bygger några cm på djupet de också... drömmer om att kanske fasa av dem för att få en snabbare och grundare trumma... vi får se om man får tillåtelse att sätta fräsen på dem någon dag?!

Okt. 3, 2009

Adam Kårsnäs heter jag, frilansmusiker/ kapellmästare i Stockholm.
Här kommer jag skriva lite om vad som händer i mitt yrkesliv.
Berätta om instrument jag använder från Yamaha och hur jag upplever dom...
Välkomna!

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0